ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τεστ για να δείτε αν έχετε πρώιμη εκδήλωση Αλτσχάιμερ

Μπορείτε να ονομάσετε τα διάσημα πρόσωπα που εικονίζονται στις φωτογραφίες; Αν όχι, ίσως έχετε πρώιμη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ 

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες. Πείτε γρήγορα τα ονόματα των προσώπων που εικονίζονται. Αν δεν το καταφέρετε, ενδέχεται να αποτύχατε στο τεστ που επινοήθηκε για να εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ σε μεσήλικες (εμείς πάντως δεν το καταφέραμε με τη μία!)
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών που αγωνίζονται να θυμηθούν τα ονόματα διάσημων προσώπων, μπορεί να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το απλό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν πρόωρη έναρξη άνοιας. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές..
μελέτησαν 30 άτομα με πρωτοπαθή προοδευτική αφασία, ένα είδος πρόωρης άνοιας, εκδήλωση που επηρεάζει κυρίως τη γλώσσα και 27 άτομα χωρίς άνοια.
Είχαν ως δεδομένο ένα τεστ. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν 20 διάσημα πρόσωπα όπως ο Τζον Κένεντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Ελβις Πρίσλεϊ. Αν το άτομο δεν μπορούσε να κατονομάσει το πρόσωπο, του ζητήθηκε να το περιγράψει. Οι συμμετέχοντες κέρδισαν περισσότερους πόντους με την παροχή τουλάχιστον δύο σχετικών λεπτομερειών για το πρόσωπο. Οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν έναρξη πρόωρης άνοιας σκόραραν κατά μέσο όρο 79% στην αναγνώριση των προσώπων και 46% στην ονομασία τους σε σύγκριση με το 97% σε αναγνώριση και 93% σε ονομασία για εκείνους χωρίς άνοια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν πρόβλημα να ονομάσουν τα πρόσωπα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια εγκεφαλικού ιστού στον αριστερό κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, ενώ τα άτομα με πρόβλημα στην αναγνώριση των προσώπων είχαν απώλεια ιστού και στις δύο πλευρές του κροταφικού λοβού.