ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Κάλπες; Οπως σε ΔΟΛ και Πήγασο;

«Αν θέλετε κάλπες τόσο πολύ, να τις στήσουμε στο τέλος όταν θα έχουμε απέναντί μας απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις» - Σκοτσέζικο ντους στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ

Τρία πράγματα από τη συνάντηση του Παντελή Καψή με τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και τη συνακόλουθη συνέλευσή τους: Πρώτον, ο υφυπουργός αποκήρυξε το έγγραφο Μάναλη για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απομακρύνσεις των εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το ξέρω αυτό το πράγμα».
 Δεύτερον, οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται από το πλαφόν των 15.000 ευρώ στις αποζημιώσεις, αλλά πρέπει να συμμετάσχουν στο μεταβατικό στάδιο για να μη χάσουν τη μοριοδότηση καθ' οδόν προς τη ΝΕΡΙΤ. Τρίτον, ούτε καν το δημοσιογραφικό μέτωπο δεν είναι αρραγές, καθώς υπάρχουν κάποιοι..
που ζητούν να στηθούν κάλπες στις συνελεύσεις. Και έχει αρχίσει επίσης να κουράζεται ο κόσμος που δουλεύει διαρκώς για τα δελτία, ενώ μερικοί μερικοί παριστάνουν τους αδειούχους...

Να τα δούμε από την αρχή όλα. Πριν δει τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ το Σάββατο στις 10.30 το πρωί, ο Παντελής Καψής φρόντισε να εμφανισθεί στο Mega. Εκεί λοιπόν είπε ότι το κλίμα είναι καλό και ότι πλησιάζουν οι δύο πλευρές, φροντίζοντας ωστόσο να προσθέσει ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει εντός των προσεχών 24 ωρών. Και συμπλήρωσε ότι κακώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις δίμηνες συμβάσεις, καθώς δεν χάνουν κανένα από τα δικαιώματά τους.

«Μεταβατικό»

Πάνω-κάτω τα ίδια επανέλαβε και στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα, όπου μίλαγε διαρκώς για το «μεταβατικό». Ούτε «μεταβατικό φορέα» ούτε «μεταβατικό στάδιο» ούτε «μεταβατικό διάστημα» ούτε τίποτε. Ενα το κρατούμενο. Δεύτερο και πιο σημαντικό: το γεγονός ότι εξέφρασε άγνοια για το έγγραφο Μάναλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και δόλια η προέλευσή του. Κατέστησε πάντως σαφές ότι όποιος θέλει μοριοδότηση για τη ΝΕΡΙΤ πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό το «μεταβατικό», ειδάλλως θα βαδίζει ξυπόλυτος στ' αγκάθια. Τέλος, συμπλήρωσε ότι λόγω ΚΥΑ, οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο πλαφόν των 15.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις.

Κάτι σαν σκοτσέζικο ντους ένα πράγμα, με τελικό στόχο τον προσεταιρισμό των δημοσιογράφων. Δεν νομίζω ότι ο υφυπουργός αγνοεί τις ρωγμές στο εργατικό μέτωπο της ΕΡΤ και λογικό το βρίσκω να θέλει να τις εκμεταλλευθεί. Ούτως ή άλλως εμφανίσθηκαν φωνές για κάλπες «εδώ και τώρα» στη συνέλευση των δημοσιογράφων που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Παντελή Καψή. Επικαλέσθηκαν μάλιστα ορισμένοι την αντίστοιχη διαδικασία που είχαν ακολουθήσει συντάκτες του ΔΟΛ και του «Πήγασου». Η απάντηση; Τους υπενθύμισαν ότι οι κάλπες στήθηκαν έπειτα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και μια έμπειρη ρεπόρτερ του «πολιτικού» τα είπε όλα με μια φράση: «Εδώ αγωνιζόμαστε για τις δουλειές μας και την αξιοπρέπειά μας. Αν θέλετε κάλπες τόσο πολύ, να τις στήσουμε στο τέλος όταν θα έχουμε απέναντί μας απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις».

Από εκεί και πέρα γέλασε κόσμος όταν αναφέρθηκε ότι ο Παντελής Καψής υποσχέθηκε να το παλέψει το θέμα με την τρόικα, σημειώθηκε ότι οι νομικοί σύμβουλοι των δημοσιογράφων κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις στον υφυπουργό (η νομική σύμβουλός του υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα) και διευκρινίσθηκε ότι δεν παίζει η προοπτική του ταμείου ανεργίας, καθώς κάποιοι ΟΑΕΔ δέχονται το ΦΕΚ για κατάργηση της ΕΡΤ και κάποιοι άλλοι λένε «όχι».

Κλείνω με την άποψη του Αρι Καζάκου, καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο, που υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ δεν έχει κλείσει γιατί δεν νοείται κλείσιμο ανωνύμου εταιρείας δίχως εκκαθάρισή της. Επομένως ό,τι κι αν εμφανίζεται ως διάδοχο σχήμα, κατοχυρώνει την άνευ διακοπής μετάβαση των εργαζομένων. Παρά ταύτα, ο κύριος καθηγητής συνέστησε στους εργαζομένους να μη βάλουν εύκολα την υπογραφή τους σε κανένα έγγραφο, διότι κάποιος δικαστής μπορεί να δώσει δική του ερμηνεία στο νόμο...

Χρήστος Ξανθάκης / Ελευθεροτυπία (08/7/2013)