ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ο Μάης του ΄75...

Όταν το Μάιο του 1975, επί Καραμανλή, οι εκδότες στύλωσαν τα πόδια τους και απέρριψαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων η απάντηση ήταν άμεση: Απεργία και έκδοση της ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. Με την κυκλοφορία του φύλλου – στο οποίο έγραψαν οι πάντες και δούλεψαν οι τυπογράφοι της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και της ΑΥΓΗΣ – και την επιτυχία του οι εκδότες υποχώρησαν και μπήκαν οι στέρεες βάσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ.
Αλλες εποχές τότε...
Μας εστάλη το βίντεο από την απεργία -σταθμό των δημοσιογραφων το Μάιο του 1975 που κράτησε ένα μήνα κι άλλαξε τα παντα. Το βίντεο περιλαμβάνει την προετοιμασία για την εκδοση της εφημερίδας Αδέσμευτη Γνώμη. Τα στιγμιότυπα είναι από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από το χώρο της σύνταξης των κειμένων καθώς και..
από το τυπογραφείο με τις λινοτυπικές μηχανές, και τους «μαρμαράδες».
Παρά το ότι εμείς τότε είμαστε αγέννητοι (στην κυριολεξία) αναγνωρίσαμε κάποιους από τους εικονιζόμενους στο βίντεο (Κακαουνάκη, Φυντανίδη. Κομίνη, Τεγόπουλο;). Οι παλιότεροι εάν δουν το βίντεο ίσως αναγνωρίσουν κι άλλους, πολλοί από τους οποίους όπως μας είπαν, δεν βρίσκονται εν ζωή.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



Υ.Γ: Ευχαριστούμε τη Τζώρτζια Κοντράρου για το βίντεο