ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΔΟΛ: ο τοποτηρητής Μαρτιγόπουλος και ο ρόλος των Πεφάνη, Μεμή, Καρακούση

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα ρεπορτάζ στον Κυριακάτικο Τύπο που αναφέρουν ότι ο πρώην CEO της COSMOΤΕ Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος αναλαμβάνει γενικός διευθυντής του ΔΟΛ.
Σε συνέχεια όλων αυτών όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι τα στελέχη της Μιχαλακοπούλου δηλώνουν έκπληξη για την πορεία που έχει πάρει η συγκεκριμένη εξέλιξη. «Πιστεύαμε ότι θα αναλάμβανε κάποιο πόστο στο νέο συγκρότημα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση με τον Πήγασο. Αλλιώς τι θα κάνει εδώ;» αναρωτιούνται πολλοί στον ΔΟΛ.
Πράγματι όμως το ιστορικό συγκρότημα εισέρχεται σε μια νέα φάση που σηματοδοτεί η παρουσία του «τοποτηρητή» Μαρτιγόπουλου. Μεγάλοι χαμένοι από την εξέλιξη, δυο πρόσωπα: Νίκος Πεφάνης και Αντώνης Καρακούσης.
Η έκπληξη όμως για την είσοδο στον ΔΟΛ του πρώην CEO του OTE έχει να κάνει με την άγνοια..
του σε σχέση με τα ΜΜΕ, σε μια εποχή μάλιστα που οι πειραματισμοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι! Με άλλα λόγια στον ΔΟΛ φοβούνται ότι ο Μαρτιγόπουλος που πηγαίνει ως «τοποτηρητής» νέου επενδυτή που αναμένεται να μπει στο σχήμα… και λόγω χαρακτήρα, θα επιχειρήσει άμεσα άτσαλες αλλαγές οι οποίες θα προκαλέσουν κακό!
Παράλληλα, η επίσημη γραμμή από το γραφείο του Ψυχάρη είναι σαφής και λιτή: πρέπει να μαζευτούν τα κόστη. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση όμως, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων περικοπών που δεν θα επηρεάσουν το προσωπικό, τους μισθούς, το κλείσιμο εντύπων ή και ολόκληρων τομέων!   
Μαθαίνουμε ότι ο Μαρτιγόπουλος από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει είναι η σύσταση φακέλων για κάθε έντυπο, τμήμα και τομέα ξεχωριστά, καλώντας στη συνέχεια τα στελέχη προκειμένου να μιλήσει μαζί τους και να αποφασίσει σε τι μειώσεις θα προχωρήσει ανά τομέα.
Μοιραία λοιπόν για πολλούς το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί αυτό δεν μπορούν να το κάνουν ο Πεφάνης, ο Καρακούσης και ο Μεμής που γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους. Ενώ ταυτόχρονα, αναρωτιούνται τι σόι μείωση κόστους είναι αυτή, που πρώτα γίνεται αύξηση (!) κόστους και μετά μείωση; Διότι σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΔΟΛ (πριν δυο εβδομάδες) ο Πεφάνης εισπράττει 350.000 ευρώ ετησίως. Αναρωτιέται κανείς, ο Μαρτιγόπουλος δεν θα έχει συμφωνήσει με τα ίδια ή με κάτι παραπάνω; Προφανώς το δεύτερο! Άρα, πρώτα θα αυξήσει το κόστος κατά 500.000 χιλιάδες ευρώ και μετά θα το μειώσει! Μάλιστα!
Εκτός βέβαια αν ο Σταύρος Ψυχάρης αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση του Πεφάνη, όποτε έχει λογική η εξίσωση! Ωστόσο, αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, θεωρούν πολλοί ότι ο ΔΟΛ σύντομα θα χρειαστεί «κυανόκρανους»!

Ο Καρακούσης και ο Μεμής
Ο μεγάλος χαμένος από την συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να είναι ο διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται πρόσωπο με πολλά χρόνια παρουσίας στον ΔΟΛ που αποχώρησε πρόσφατα στο πλαίσιο της μίνι εθελουσίας. «Ο Αντώνης έβαλε αυτογκόλ. Ο Ψυχάρης του έδωσε τεράστιες ευκαιρίες μετά την απομάκρυνση Καψή, αλλά τελικά τις κλώτσησε! Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι θα δώσει νέο αέρα στην εφημερίδα και ότι θα έκανε δυναμικές παρεμβάσεις, τόσο στο εσωτερικό της, στην οργάνωση των τμημάτων όσο και στο ίδιο το φύλλο (θεματολογία, γραμμή κ.ά), αλλά τελικά παντού προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες τρόμου! Ούτε τις επιβεβλημένες αλλαγές στο εμπορικό τμήμα τις οποίες ο ίδιος είχε ανακοινώσει σε συνέλευση του ΔΟΛ, δεν προχώρησε» αναφέρει ο πρόσφατα αποχωρήσας. Και προσθέτει, «Αδιαφόρησε παντελώς για τα ψηφιακά Μέσα. Άφησε το site του Βήματος στην τύχη του. Εκεί ολομόναχος παλεύει ολημερίς ο επικεφαλής του site με 5 έως 6 άτομα για να καλύψουν την ειδησεογραφία από τις 6.00 τα ξημερώματα έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα… ενώ την Παρασκευή κατεβάζει ρολά και ανοίγει ξανά τη Δευτέρα»!
Ο Αντώνης Καρακούσης όμως, συνεχίζει άλλη πηγή, «δεν πήρε κανένα προσωπικό ρίσκο, προκειμένου να δείξει στον Ψυχάρη ότι πέρα από λογιστικές έχει και ηγετικές ικανότητες… Όταν το μόνο που διαφημίζεις και προβάλεις είναι ότι ξέρεις να ψωνίζεις φτηνές προσφορές, ότι μπορείς να κλείνεις γρήγορα το φύλλο, να τυπώνεις χωρίς καθυστέρηση την εφημερίδα και να μοιράζεις σωστά το τιράζ… Τελικά λες σε αφεντικά του μεγέθους Ψυχάρη, ότι είσαι απλώς ένας καλός διαχειριστής! Έτσι μια ωραία πρωία, εμφανίζεται ένας Μαρτιγόπουλος και σε στέλνει αδιάβαστο»!
Τι περισσότερο όμως θα κάνει ο Μαρτιγόπουλος στον ΔΟΛ που δεν μπορούσε να κάνει ο Καρακούσης; Προφανώς τίποτα! Δεδομένου ότι ο Καρακούσης θα το έκανε καλύτερα, αφού ο Μαρτιγόπουλος δεν θα μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης. Αν για παράδειγμα του τελευταίου δεν του αρέσει ένα section της εφημερίδας, πολύ απλά στο επόμενο φύλλο δεν θα υπάρχει! Αν δεν του αρέσει το σηματάκι στο μετεωρολογικό δελτίο του site, θα το αλλάξει επιτόπου και όχι μετά από τρεις μήνες!
Παρόλα αυτά δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Αντώνη Καρακούση. «Θα παραμείνει στο ΒΗΜΑ, προφανώς σε περιορισμένο ρόλο, απλά για να τρέχει την έκδοση» αναφέρει η ίδια πηγή.
Τέλος για τον Χρήστο Μεμή σημειώνεται ότι από το πρώτο ρεπορτάζ προκύπτει ερωτηματικό σε σχέση με την παρουσία Μαρτιγόπουλου στον ΔΟΛ. Εννοείται ότι απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Σταύρου Ψυχάρη, χωρίς όμως να είναι ακόμη – τουλάχιστον, ξεκάθαρο ο ρόλος που θα έχει στο νέο οργανόγραμμα, εκτός φυσικά της διεύθυνσης των ΝΕΩΝ. Πάντως μαθαίνουμε ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη στον ΔΟΛ, ο Χρήστος Μεμής θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.
- enimerosi24