ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΠΑΝ(επιστημιακό)ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ - Για έναν πολιτισμό της αλληλεγγύης και της αντίστασης

Το Πανεπιστήμιο οφείλει  να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρόν και δρών σήμερα. Για να υπηρετήσει τον στόχο αυτό το Εργαστήριο Τεχνών και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Τμήματος ΕΜΜΕ σε συνεργασία με  συναδέλφους και από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΕΚΠΑ) συγκρότησε την πρωτοβουλία ΠΑΝ(επιστημιακό)ΔΙΚΤΥΟ: ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, η οποία διοργανώνει  το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι,  εκδήλωση  στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο Για ένα Πολιτισμό της Αλληλεγγύης και της Αντίστασης.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την αλληλεγγύη και την αντίσταση ενάντια στην αλλοτρίωση και την βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων που διαλύουν τον..
κοινωνικό ιστό, περιθωριοποιούν όλο και περισσότερους πολίτες, ιδιαίτερα νέους, μεγιστοποιούν την αδικία και παράγουν την ερημία του πλήθους.
Πολιτισμός είναι το να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι με τον διπλανό μας, το να μην επιτρέψουμε στο βασίλειο της ανάγκης να μας οδηγήσει στην παραίτηση και τον κανιβαλισμό, και το να μην νιώθουμε επαίτες που μας πετούν, όταν και εάν αυτό συμβαίνει,  ένα πιάτο φαγητό για να ησυχάσουν την συνείδησή τους αυτοί που ληστεύουν τον τόπο μας. Πολιτισμός είναι να μην υποκύψουμε στην προπαγάνδα που θέλει να υπάρχουν «καθαροί» λαοί που ανάγονται σε κανόνα και άλλοι «βρώμικοι» που πρέπει να θυσιαστούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Πολιτισμός είναι να προστατέψουμε την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας ως άτομα και ως κοινωνία. Δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος χωρίς αντίσταση. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη.
Γι αυτό καλούμε  δίκτυα και ενεργούς πολίτες  μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο που μοιράζονται τις ίδιες με μας αγωνίες και προσπάθειες να συζητήσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάπτυξη των ενεργειών μας.
Τα Δίκτυα που συμμετέχουν είναι:
Κοινωνική Υπηρεσία της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας,
Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων,
Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω,
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ,
Γιατροί του Κόσμου Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης,
Κλίμακα,
Σχεδία – Περιοδικό Δρόμου,
Μπορούμε,
Ιατρική Παρέμβαση,
Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου Χωρίς Μεσάζοντες,
Συντονιστικό Φορέων & Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου
Οι καλλιτέχνες που θα ερμηνεύσουν  κείμενα και τραγούδια είναι μέχρι στιγμής οι:  Νένα Βενετσάνου, Κάτια Γέρου, Αναστασία Γεωργάκη, Δημήτρης Λάμπος, Βασιλική Καρακώστα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος  Παραουλάκης, Κίμων Ρηγόπουλος, Τζένη Σκαρλάτου, Ισαάκ Σούσης, Χάρις  Συμεωνίδου, Νίκος Τουλιάτος, Μαρίνα Χρονοπούλου. Παρουσιάζει ο Δημήτρης Βραχνός.  Εικαστική παρέμβαση:  Ρούλα Αναγνώστου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Δέσποινα Παναγιωτοπούλου, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Ροσπόγλου, Γιάννης Στεφανάκις, Δημήτρης Φόρτσας.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Μανώλης Γλέζος και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης .