ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο σύμβουλος του Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ

O Σταύρος Παπασταύρου,το fund CMA των 550 εκατ. και η Siemens

Ένας καλά υφασμένος ιστός, όπως της αράχνης, γεμάτος με εταιρείες και πρόσωπα συνδεδεμένα μεταξύ τους, περιβάλλει το πρόσωπο του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος αίφνης βρέθηκε στο επίκεντρο των αποκαλύψεων της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Σήμερα ο Στ. Παπασταύρου είναι εξ απορρήτων σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, αν και τυπικά εμφανίζεται ως προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γραμματείας του πρωθυπουργού.
Όπως είπε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, είναι "πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κυρίως στις επισκέψεις που κάνει στο εξωτερικό. Σε όλες και στο Κατάρ ήταν δίπλα του". Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε τη στενή σχέση του πρωθυπουργού με τον σύμβουλό του. Θα μπορούσε..
βέβαια να θυμίσει ότι ο Στ. Παπασταύρου εμφανίσθηκε εμφατικά στην κοινή γνώμη δίπλα στον Αντ. Σαμαρά σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" στις 14 Οκτωβρίου 2012 - ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα και η φωτογραφία που επιλέχθηκε ήταν με τον Στ. Παπασταύρου. Τυχαίο;
Η εμπλοκή του Στ. Παπασταύρου με τη λίστα Λαγκάρντ οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, "συνεργαζόταν με το fund CMA (Capital Management Advisors)". Η CMA εμφανίζεται με 550 εκατ. στη λίστα Λαγκάρντ, πίσω από το όνομα της Μαρίας Παντελή.

Είναι μόνο δικηγόρος της CMA;
Ωστόσο η σχέση του Στ. Παπασταύρου με την CMA είναι κάπως θολή: "Δεν έχω καταλάβει τι είδους συνεργασία είχε. Δεν ήταν μόνο ως νομικός", υπογράμμισε η Γ. Παπαδάκου, που κατέθεσε ότι "τον έχω δει σε μια ανάλυση ιδιοκτησιακή του fund να είναι μεταξύ των 5 ανθρώπων, οι επικεφαλής του fund. Όταν άλλαζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του fund του Σάμπι Μιωνή και μεταβιβαζόταν στην Eurobank Ελβετίας, εμφανίστηκαν 5 πρόσωπα τα οποία συνεργάζονταν με τον Σ. Μιωνή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Στ. Παπασταύρου".
Όμως ο Στ. Παπασταύρου στην δήλωσή του την Παρασκευή ισχυρίζεται ότι "το όνομά μου υπάρχει στη λίστα λόγω ενός εταιρικού λογαριασμού που δεν ανήκει σε εμένα αλλά σε επιχειρηματία πελάτη μου". Στο έγγραφο που παρουσιάζει η "Αυγή" της Κυριακής, ο Στ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως "Head Counsel of the CMA Group", δηλαδή "επικεφαλής σύμβουλος", και όχι ως επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της CMA Group...

Με την οικογένεια Μιωνή και τον Αγγ. Μεταξά
Και αυτή δεν είναι η μόνη "εμφάνιση" του Στ. Παπασταύρου σε επενδυτικά fund με "συνδεδεμένα" πρόσωπα. Στο ΦΕΚ 10510/15-10-2002 γίνεται γραμματέας του Δ.Σ. του "M&M Financial Research Οικονομικές Μελέτες Α.Ε.". Τα άλλα δύο μέλη του τριμελούς Δ.Σ. είναι ο Άγγελος Μεταξάς, ο οποίος είναι και "Principal" της CMA (δηλαδή διαχειριστής), και ο Νισσήμ Μιωνής - άλλο ένα πρόσωπο της οικογένειας Μιωνή.
Φαίνεται πως ο Στ. Παπασταύρου ήταν στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Μιωνή, καθώς ο Σάμπι Μιωνή είναι (και αυτός) "Principal" της CMA. Υπενθυμίζεται ότι οικονομικός διευθυντής και στις δύο εταιρείες είναι ο Αλέξανδρος Ματαθίας.
Η εμφανής σύνδεση επιχειρήσεων - προσώπων επιβάλλει να ελεγχθούν οι λογαριασμοί της λίστας Λαγκάρντ, καθώς πίσω από την κίνησή τους μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσοι ή τροφοδότες λογαριασμοί και παρένθετα πρόσωπα.
Σε ένα άλλο ΦΕΚ (αρ. 12302/14-10-2009) ο Στ. Παπασταύρου βρίσκεται στο Δ.Σ. της "MG Capital Advisor Α.Ε.". Άλλη μία εταιρεία συμβούλων και διαχείρισης κεφαλαίου, μόνο που σε αυτήν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι η Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι (πρώην σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη).

Η σχέση με τη Siemens
Εκτός αυτών ο Στ. Παπασταύρου έχει σχέσεις και με τη Siemens. Η Γ. Παπαδάκου μίλησε για "έμμεση" και "προσωπική σχέση". "Έχει στενή σχέση με κάποιο πρόσωπο που εργάζεται στη Siemens, είναι στέλεχος της Siemens, στο γραφείο Τύπου", είπε φωτογραφίζοντας την Μαίρη Αγαλιώτου, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της εταιρείας.
Ωστόσο η "εμπλοκή" Παπασταύρου με τη γερμανική εταιρεία δεν είναι οι προσωπικές του σχέσεις. Τα ερωτήματα προκύπτουν επειδή είναι εκείνος που οργάνωσε το ταξίδι Σαμαρά στη Γερμανία τον Αύγουστο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό με τη Siemens (μία ημέρα πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός...). Και βέβαια ο Στ. Παπασταύρου στην προσεκτική δήλωσή του δεν διευκρινίζει αν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης χειρίστηκε και την υπογραφή της συμφωνίας με την Siemens. Ούτε αν έχει χειριστεί ποτέ τη σύνταξη της συμφωνίας (καθώς εφημολογείτο ότι από την ελληνική πλευρά ήταν δύο νομικοί, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος).

K. Πουλακίδας / Αυγή (10/2)