ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΟΛΟΙ οι ασφαλισμένοι πνέουν μένεα κατά της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ

Οι καρκινοπαθείς και η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυρία Σπανοπούλου...

Ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο... «Αρωγός» λέει στέκει η «κοινωνικά ευαίσθητη» Σπανοπούλου και οι λοιποί του ΕΔΟΕΑΠ που με «αίσθημα ευθύνης» κάνουν το χατήρι στους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους με διαγνωσμένη κακοήθη νεοπλασματική νόσο να συνεχίσουν να περιθάλπτονται στο «Υγεία» και στο «Ιατρικό». Μάλιστα τους κάνουν το χατήρι και τους επιτρέπουν να κάνουν και εισαγωγή στα συγκεκριμένα θεραπευτήρια για «αιτίες που σχετίζονται μόνο με την αντινεοπλασματική τους θεραπεία, μέχρι πέρατος αυτής».
Μπράβο παιδιά. Τα αυτονόητα, τα παρουσιάζετε σαν κοινωνική προσφορά και ευαισθησία εκ μέρους σας και καμαρώνετε κιόλας. Λίγη ντροπή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν...
Σημειωτέον ότι το δ.σ του ΕΔΟΕΑΠ (και ειδικά η πρόεδρός του Σπανοπούλου) έχει συγκεντρώσει την μήνιν όλων των εργαζομένων (δημοσιογράφων και διοικητικών) με τις άδικες και πλήρως αντικαταστατικές αποφάσεις του -το επονομαζόμενο και «σχέδιο έκτακτης ανάγκης». Ολοι οι μέτοχοι- μέλη του ΕΔΟΕΑΠ πνέουν μένεα εναντίον της διοίκησης του Οργανισμού καθώς αρχίζουν να συνειδητοποιούν και να βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις από..

Οι «σκέψεις» της Μέρκελ και οι πανικόβλητοι εκπρόσωποι


Mεγάλο μπέρδεμα λέει έγινε με τις «σκέψεις» της Μέρκελ για δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις εκλογές του Ιούνη. «Σκέψεις» που τις εκμυστηρεύτηκε στον Παπούλια που με τη σειρά του ενημέρωσε τον Πικραμμένο και βγήκε η... πανικόβλητη ανακοίνωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης («ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων...» κλπ). Την ίδια ώρα ο Βαλασόπουλος από το Βερολίνο διέψευδε τις... σκέψεις της Μέρκελ.
Και εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Δηλαδή τι περιμένατε; Να μην γίνει όλο αυτό το μπέρδεμα από τη στιγμή που..

Η δημοσιογραφία των κολλητών

από τον Βασίλη Μπόνιο

Την Πόπη τη γνωρίζω χρόνια. Έχουμε μάλιστα δουλέψει μαζί στο παρελθόν. Τη θεωρώ πολύ καλό παιδί και ικανή ρεπόρτερ. Είναι από τα παιδιά που κατέκτησαν με την αξία τους όσα τους έδωσε η δημοσιογραφία.  Γι αυτό και απορώ όταν βλέπω το τσαγανό της Πόπης να εξαντλείται  στην πρόσκληση του Σταμάτη Μαλέλη στην εκπομπή της. Αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να συζητήσει με τον συμπαθή Σταμάτη -που δείχνει μια χαρά για να πιεις φραπέ στη παραλιακή και να μοιραστείς μαζί του τις αγωνίες για το θεσμό των καλλιστείων-και τον φιλοξενεί τόσο συχνά στην εκπομπή της. Εξίσου συχνά φιλοξενεί τον Τάσο Παπά, τον Γιάννη Ρουμπάτη, τον Άγγελο Στάγκο και παλαιότερα τον Δημήτρη Τσιόδρα. Αξιόλογοι δημοσιογράφοι, δεν λέω. Μόνο που είναι διάχυτη η αίσθηση της παρεούλας στην εκπομπή της. Χιλιάδες δημοσιογράφοι υπάρχουν σ΄αυτή τη χώρα. Τόσο στην Αθήνα όσο και την επαρχία. Πολλοί απ’ αυτούς γράφουν εξαιρετικά κείμενα, είναι νέοι άνθρωποι, φωτεινά μυαλά, δίχως..

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«Η Ελευθεροτυπία που θέλουμε»

του Τάσου Τσακίρογλου

Η απάντηση στο ερώτημα εάν μπορεί η Ελευθεροτυπία να επιστρέψει, είναι σαφώς ότι ΟΦΕΙΛΕΙ να επιστρέψει, αλλά και να συμπληρωθεί με ένα δεύτερο ερώτημα, δηλαδή ΠΩΣ μπορεί να επιστρέψει;Η αποδοχή που είχε το απεργιακό φύλλο των εργαζομένων είναι μόνο μια μικρή ένδειξη ότι ο κόσμος θέλει και ζητά μια εναλλακτική ενημέρωση σε ένα τοπίο μνημονιακής μιζέριας, μιντιακού ολοκληρωτισμού και αποδόμησης όλης της φούσκας των ΜΜΕ. Το δικαίωμα των πολιτών για ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση έχει φαλκιδευτεί ουσιαστικά, υποσκάπτοντας τις δυνατότητες διαλόγου, επιλογής και διαμόρφωσης γνώμης πάνω στα καίρια ζητήματα που αφορούν τα κρίσιμα διακυβεύματα της συγκυρίας.
Εμείς οι δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας εισπράττουμε καθημερινά τη βούληση ενός σημαντικού μέρους του αναγνωστικού κοινού να στηρίξει..

Ανοιχτή επιστολή προς ΕΔΟΕΑΠ (εν αναμονή απάντησης)

Κυρία Σπανοπούλου,
κύριοι του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Έχοντας παραβρεθεί στη συνάντηση (14-5-2012) για το θέμα των ανέργων κι αφού άκουσα προσεκτικά τις εξηγήσεις σας για το θέμα της φραγής μερίδας των ανέργων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
-Είναι αστεία τουλάχιστον δικαιολογία το ότι δεν μας αφήσατε το ελάχιστο περιθώριο των 30 ημερών πριν κάνετε φραγή στην ασφάλισή μας, επειδή φοβηθήκατε ότι κάποιοι θα έτρεχαν να βγάλουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα τα σπασμένα ενός χρόνου! Ότι δήθεν κάποιοι θα είχαν έτσι το χρόνο –όπως είπατε να επιβαρύνουν το ταμείο οικονομικά! Το ότι μας αντιμετωπίζετε σαν να είμαστε το φάντασμα του Αλ Καπόνε δεν το σχολιάζω. Σκέφτομαι όμως ότι θα μπορούσατε, αν είχατε τη διάθεση, να δώσετε προθεσμία 20-30 ημερών να τακτοποιηθούν οι οφειλές και σ’ αυτό το διάστημα ο ασφαλισμένος θα μπορούσε να κάνει τις εξετάσεις του μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ, στους γιατρούς που ούτως ή άλλως πληρώνονται με τον μήνα, χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο. Αυτό λέγεται καλή πίστη.
-Αν πάρουμε καλοπροαίρετα τις αποφάσεις σας θα δούμε ότι προσπαθείτε να σώσετε τον..

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ποιοι δημοσιογράφοι και ποια Mέσα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου


 Μεγάλη έρευνα – δημοσκόπηση παρουσιάζει αύριο η εφημερίδα «Παρασκευή + 13» για τα media.
H έρευνα είναι της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρείας και το αντικείμενό της είναι: Ποιοι δημοσιογράφοι, κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες είναι υπέρ του μνημονίου και ποιοι είναι κατά.
Σημειωτέον ότι η εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκευή + 13» λειτουργεί..

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ

Πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, η τρίτη κατά σειρά Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Σε περίπτωση, που δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη εκ του Καταστατικού απαρτία και αύριο, η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου 2012, ημέρα Τρίτη, και ώρα 11 π.μ., στο Ξενοδοχείο “DIVANI CARAVEL” (Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου αρ. 2).Η συνέλευση αυτή θα είναι η τέταρτη κατά σειρά και θα πραγματοποιηθεί με όσα μέλη ταμειακώς εντάξει θα είναι παρόντα. Δεδομένων των προβλημάτων, που μαστίζουν τον Κλάδο στην παρούσα χρονική περίοδο, η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά.
Πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 στις 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο “CARAVEL”, προκειμένου να..

«Προπαγάνδα και ανοησίες»


Tου Παντελή Μπουκάλα

«Ανοησίες και προπαγάνδα». Στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανήκει αυτή η αυστηρή διαπίστωση. «Ανοησίες και προπαγάνδα» το εμπόριο απειλών, φόβων και εκβιασμών, από Ελληνες, λοιπούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους κάθε λογής και από αναλυτές που η αντικειμενικότητά τους κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται. «Δεν μπορώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να σκεφτώ την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Πρέπει να σεβαστούμε την Ελληνική Δημοκρατία», ολοκλήρωσε τη σκέψη του ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, που, όσο γνωρίζω, δεν είναι αριστερών πεποιθήσεων. Οπότε; Οταν ένας κατεξοχήν γνώστης των πραγμάτων δηλώνει δημόσια, δηλαδή δεσμευτικά, ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή κίνδυνος εκδίωξης της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, γιατί συνεχίζεται το εκφοβιστικό μπαράζ και από ποιους; Από κερδοσκόπους, τι άλλο. Από κερδοσκόπους οικονομικούς και..

«Εάν τα έχουν πιάσει δημοσιογράφοι από τον Ακη, να βγουν τα ονόματά τους»


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του Γιώργου Οικονομέα το πρωί στο Mega, σχετικά με τις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου που κάνει φύλλο και φτερό η Δικαιοσύνη.
"Εάν τα έχουν πιάσει δημοσιογράφοι από τον Άκη να... βγουν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα", ζήτησε ο Οικονομέας, ο οποίος άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή τις πληροφορίες που έδιναν οι Βασίλης Χιώτης και Τάσος Παππάς. Ο δεύτερος αποκάλυψε ότι ο Βενιζέλος έχει ενημερωθεί πως αναφέρονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έβλεπαν εκείνη την περίοδο τον Άκη, εκτιμώντας ότι εάν βγουν ονόματα..

Το Βήμα βγήκε από τα «τάρταρα» - Τι πούλησαν οι κυριακάτικες



Ανοδος για τα περισσότερα κυριακάτικα φύλλα την επομένη των εκλογών εβδομάδα (+43.000 στο σύνολο).
Στην πρώτη θέση βρέθηκε και πάλι η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με 168.710 φύλλα (+12.040). Δεύτερη ήταν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με 120.460 φύλλα (+22.270, Γαστρονόμος γαρ) και τρίτο το ΒΗΜΑ που αναδύθηκε από τα «τάρταρα» και από τις 81.700 της προηγούμενης Κυριακής πούλησε 107.430 φύλλα (+25.730).
Το ΕΘΝΟΣ έχασε 11.000 και έπεσε..

ΕΔΟΕΑΠ: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Η πρόεδρος και το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ξυπνάνε ένα πρωί και αποφασίζουν να κόψουν τα βοηθήματα που χορηγεί το Ταμείο σε ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, για να το... εξυγιάνουν, λέει. Πραξικοπηματικά, χωρίς να ερωτηθεί κανείς και χωρίς να ενημερωθεί ο ασφαλισμένος, που πλήρωνε τόσα χρόνια, υγιής ων, το Ταμείο του και συνεχίζει να το πληρώνει και ως ασθενής, για να έχει τα... στοιχειώδη που δικαιούται. Απλώς πηγαίνει ένα πρωί στην τράπεζα και μένει... μαλάκας, με ό,τι ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να έχει αυτό στην κατάστασή του, σε παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου το στρες είναι διαβατήριο για νέο επεισόδιο, κυρία πρόεδρε.
Μετά από αυτά δεν έχω καμία αμφιβολία: Η εγχείρησή (σας) να γίνει(στο Ταμείο) κι ο ασθενής ας πεθάνει. Σιγά το πρόβλημα, μ' αυτόν θα ασχοληθούμε τώρα, εδώ ολόκληρο..

Εκβιασμοί στο Αθηνόραμα για εκ περιτροπής εργασία («για να αποφύγουμε την απώλεια θέσεων εργασίας»)


«(…) Προκειμένου να αποφύγουμε την απώλεια θέσεων εργασίας, η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα με πλήρη απασχόληση σε όλα τα τμήματά της, δικαίωμα που προβλέπεται από το άρθρο 38 του ν. 1982/90 όπως ισχύει σήμερα.
Η εκ περιτροπής απασχόληση προγραμματίζεται να ισχύσει τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από 1/6/2012 εως και 31/8/2012 και κατά το διάστημα αυτό όλο το προσωπικό θα απασχολείται κατ΄ελάχιστο όριο 4 ημέρες κάθε εβδομάδα, από Δευτέρα εως και Πέμπτη (…)»
Aυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Αννης Ηλιοπούλου, προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της ΔΕΣΜΗ Εκδοτική που βγάζει το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ. Το τελεσίγραφο της Ηλιοπούλου -που σημειωτέον τοιχοκολλήθηκε στους χώρους εργασίας- καλεί σε «διαβούλευση» τους εργαζομένους χωριστά(!) ανάλογα με τους ορόφους («δεδομένου ότι δεν χωράμε όλοι μαζί στην αίθουσα συσκέψεων»).
Στη διαβούλευση απλώς θα ανακοινωθούν τα μέτρα στους εργαζόμενους και αν...

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Θαυμαστής του Σόιμπλε ο Γιάννης Πολίτης!..

Εξέπληξε το κοινό της κρατικής τηλεόρασης χθες ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης!.. Σε μία από τις εκλογικές εκπομπές της ΕΡΤ άρχισε να πλέκει το εγκώμιο του «νηφάλιου, σοβαρού και καλού πολιτικού-διπλωμάτη» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που όπως είπε τον παρακολουθεί από παλιά, όταν ήταν ακόμη συνδικαλιστής (ο Σόιμπλε).
Αφορμή ήταν η είδηση με την νέα προκλητική δήλωση του Γερμανού ο οποίος προσέδωσε στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Αν η Ελλάδα -και αυτό είναι η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων - θέλει να μείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους» είπε ο Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο μνημόνιο. «Σε αντίθετη περίπτωση το να παραμείνει στο ευρώ δεν θα είναι δυνατό. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα».
Οταν η συμπαρουσιάστριά του Πηνελόπη Γαβρά έκανε λόγο για πρόκληση Σόιμπλε, ο Πολίτης ένιωσε την...

Κατάληψη στα γραφεία των καταστημάτων Metropolis του Ανδρέα Γ. Κουρή

Σε κατάληψη των γραφείων των καταστημάτων Metropolis προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι που διεκδικούν την καταβολή της μισθοδοσίας και των αποζημιώσεών τους από τον επιχειρηματία Ανδρέα M. Κουρή, καθώς και τη διασφάλιση των εναπομεινάντων θέσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι η εργοδοσία να εξοφλήσει, ως οφείλει, τις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
*Ακολουθεί κείμενο των εργαζόμενων και απολυμένων στο οποίο περιγράφεται πως ο Ανδρέας M. Κουρής οδηγεί τα καταστήματα Metropolis στην πτώχευση υφαρπάζοντας τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ METROPOLIS; ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ!
Μέσα σε τρία χρόνια, από τότε που Ανδρέας M. Κουρής (ιδιοκτήτης του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιρειών) απέκτησε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, κατάφερε να κάνει τα…

Πίσω από διπλές πόρτες οχυρώθηκε ο Μπόμπολας

 -από το katalipsiesiea

Περίπου 300 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση-πορεία ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία στον εκδοτικό όμιλο του Μπόμπολα, την περασμένη Δευτέρα, ημέρα λήξης της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.
Με τον μνημονιακό ολοκληρωτισμό να αφήνει το ελευθέρας στα αφεντικά να προωθούν την ακραία υποτίμηση της ζωής μας, είτε με τη μορφή της ανεργίας είτε με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων μισθωτής σκλαβιάς, και με δεδομένη τη θεσμική ανεπάρκεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΜΜΕ, δόθηκε μια πρώτη κινηματική απάντηση στον τσαμπουκά των αφεντικών και των ρουφιάνων υποτακτικών τους, που είχαν ξεσαλώσει το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε..

Μέχρι και το κομμωτήριο έκοψε το ζεύγος Λυμπέρη χάριν των εργαζoμένων!..


Ανοιχτή επιστολή στον εκδότη Αντώνη Λυμπέρη
«Την ίδια στιγμή που διατείνεστε ότι δεν έχετε να πληρώσετε τα δεδουλευμένα μας, κυκλοφορείτε ανερυθρίαστα βιβλία για την Ελένη Μενεγάκη ή το magnum opus της συζύγου σας, γιορτάζοντας το γεγονός σε λαμπρά πανηγύρια βγαλμένα από τα παλιά..»

«Κύριε Λυμπέρη
Ο μηνιαίος μου μισθός στις εκδόσεις σας, ανέρχεται πλέον, ύστερα και από την περικοπή για την οποία «ο ίδιος προσωπικά μεριμνήσατε αναφορικά με κάθε εργαζόμενο» όπως μας μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο, στο ιλιγγιώδες ποσό των 830κάτι ευρώ.
Έτσι, μπορεί να περιμένετε σήμερα από εμένα να βρω για συνέντευξη τον Τομ Χανκς, με βάση όμως την αμοιβή μου θα μπορούσατε κάλλιστα να αναθέσετε τη δουλειά αυτή και στον σωφέρ του μίνι βαν της επιχείρησης, με τον οποίο παίρνουμε πλέον τα ίδια χρήματα. Το γράφω χωρίς καμία σνομπ διάθεση, αντιθέτως, ζηλεύω τη θέση του καθώς εκείνος πληρώνεται και υπερωρίες.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ενας έμπειρος εκδότης όπως λέτε ότι είστε, δεν έχει να μας δώσει –τέσσερις μόλις μήνες από την ημέρα που υπογράψαμε τις νέες μειωμένες συμβάσεις, τον Ιανουάριο- ούτε το μισό (15θημερο) του μισού (πλέον) μισθού που καταλήξαμε να παίρνουμε, δύσκολα πείθει για τις καλές σας προθέσεις. Ή για το ότι δεν το είχατε προσχεδιάσει.
Πόσο μάλλον, όταν την ίδια στιγμή που καθυστερείτε τις πληρωμές εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών, αυτό δεν φαίνεται διόλου να σας εμποδίζει να τυπώσετε και να κυκλοφορήσετε το..

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πάμε σε νέες εκλογές - Αύριο ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση


Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η σημερινή δίωρη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
Αύριο το μεσημέρι θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για τον ορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. Στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο Καρ. Παπούλιας με Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, Καμμένο και Κουβέλη προέκυψε ένταση ανάμεσα..

Η Αριστερά, το τυρί και η φάκα

του Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Oι ελληνικές εκλογές έφεραν στην επιφάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης: μπορεί να συνυπάρξει η Δημοκρατία με το κοινό νόμισμα;
Τι γίνεται όταν ο λαός μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα αποφασίζει με δημοκρατικές διαδικασίες να απορρίψει την πολιτική της λιτότητας, η οποία πλέον γίνεται «νόμος» με την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές συνθήκες;
Οι Ελληνες πολίτες με την ψήφο τους απέρριψαν την οικονομική πολιτική που μέχρι σήμερα οδηγεί στην οικονομική καταστροφή τους, ενώ καταψήφισαν τα πελατειακά κόμματα εξουσίας. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια οικονομική κρίση που απειλεί να εξελιχθεί με χειρότερο τρόπο απ’ ό,τι τη δεκαετία του 1930.
Η Ελλάδα, από τη θέση του «πειραματόζωου που ματώνει», έδειξε ότι η ευρωπαϊκή συνταγή δεν..

«Ντόρος να γίνεται»...


Πολλά τα αρνητικά σχόλια, εντός κι εκτός Ελλάδας, για το προκλητικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τον τίτλο «Σύρριζα στον γκρεμό!» που συνοδευόταν από το ανατριχιαστικό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου με την ανθρώπινη φιγούρα που τινάζει τα μυαλά της σχηματίζοντας τον χάρτη της Ελλάδας.
Η λογική της διεύθυνσης της εφημερίδας βέβαια είναι ότι «ο θόρυβος που γίνεται συμφέρει την εφημερίδα και μάλιστα αν ασχολούνται μαζί μας και στο εξωτερικό ακόμη καλύτερα».
Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν γράφει το enimerosi24:
Το χθεσινό εξώφυλλο έκανε αμέσως το γύρο των ελληνικών social media και κυρίως του Twitter, όπου τα πιο συχνά σχόλια που αναμεταδόθηκαν ήταν: «Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει μια εφημερίδα», «Εξόφθαλμα χυδαίο, αηδιαστικά δημαγωγικό και ακραία φασιστικό», «Μόνο εγώ το βρίσκω εξοργιστικό?», «Απαράδεκτο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ: Μια εικόνα συνδέει αυτοκτονία(-ες) της Ελλάδας και καλά με το τι κάνει ο Σύριζα…» και «Δημοσιογραφία επιπέδου από την εφημερίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Παπαδήμου».
Αίσθηση όμως προκάλεσε το δημοσίευμα και στο εξωτερικό. Τόσο το Reuters όσο και το Associated Press το περιγράφουν αναλυτικά στα ρεπορτάζ τους ως ενδεικτικό..

Θρίλερ με τη σύλληψη του Θανάση Λάλα




Στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος οδηγήθηκε σήμερα ο Θανάσης Λάλας. Ο γνωστός εκδότης-δημοσιογράφος που συνελήφθη για οφειλές προς το δημόσιο ύψους 140.000 ευρώ, μετά την κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Γύρω στο μεσημέρι διέρρευσε πληροφορία ότι ο Λάλας έχει ρυθμίσει τις οφειλές του και ως εκ τούτου αναμενόταν να..

Η Χρυσή Αυγή πουλάει...



Σάρωσαν σε τηλεθέαση οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega με θέμα την Χρυσή Αυγή, τις θέσεις της και τον αρχηγό Μιχαλολιάκο. Και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό καθώς ναι μεν αποκαλύπτεται η αποτρόπαια ιδεολογία των νεοναζί, από την άλλη όμως η συστηματική προβολή των θέσεων τους μπορεί να επηρεάζει -δυστυχώς όχι αρνητικά- μεγάλο κομμάτι των τηλεθεατών και μάλιστα νέους σε ηλικία. Οπως γράφει το enimerosi24, η εκπομπή συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του 51% στο γενικό μέσο όρο και 53,4% στα νεανικά κοινά! Εμείς δεν την είδαμε και..

Μύλος με το «plan b» (την κωλοτούμπα δηλαδή) του Καμμένου


Μύλος με το έγγραφο (plan b) των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την επιστολή Καμμένου δηλαδή στον Παπούλια ότι το κόμμα του θα παράσχει ανοχή σε κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ., αν αναφερθεί πως συντρέχουν εθνικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα. Ο Καμμένος και οι βουλευτές από τηλεοράσεως έκαναν λόγο για πλαστογραφία, η Προεδρία της Δημοκρατίας όμως επιμένει και επιβεβαιώνει την ύπαρξη του εγγράφου.
Ως εθνικούς κινδύνους θεωρεί ο Καμμένος και ζητάει να ενημερωθεί, αν υπάρχει θέμα άμεσης χρεοκοπίας της χώρας ή αν υπάρχει κίνδυνος στα εθνικά ζητήματα ή αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών. Ο Καμμένος, σύμφωνα με το έγγραφο ζητάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τον έλεγχο της ΕΔΕΥ (εταιρεία που συστάθηκε για την διαχείριση των υδρογονανθράκων της χώρας) προκειμένου να..

Μιχαλάκη είσαι τρέλα!..


Κι ενώ ο Γιούνκερ χαρακτήριζε ως προπαγάνδα και ανοησίες όλη αυτή την κινδυνολογία (εντός κι εκτός Ελλάδας) για εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης (αυτός που δεν διάβασε το μνημόνιο) παραληρούσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96» λέγοντας πως αν πάμε στη δραχμή θα χάσουμε την ελευθερία μας καθώς: «Συμμορίες με καλάσνικοφ, θα καταλύσουν την δημοκρατία και τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και θα κυριαρχεί ο ένας πάνω στον άλλο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η συμμορία του και πόσα καλάσνικοφ έχει. Δηλαδή θα πάμε πλέον σε εμφύλιο πόλεμο». Οποιος είδε τον Χρυσοχοίδη χθες το βράδυ στην Ανατροπή του Πρετεντέρη αναμφισβήτητα θα έβγαλε τα συμπεράσματά του... Επανέλαβε τα περί συμμοριών που θα κυριαρχούν ενώ..

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Οι χρυσαυγίτες του διπλανού εδράνου ή όταν ο Πρόεδρος χειροκρότησε το οκλαδόν των δημοσιογράφων


Είναι γνωστό το ότι οι δημοσιογράφοι παρέμειναν καθιστοί, ακόμη και στο πάτωμα του Προεδρικού Μεγάρου, κατά την είσοδο του Führer Ν. Μιχαλολιάκου, αντιδρώντας επιδεικτικά στο γνωστό «εγέρθητι» του χρυσαυγίτη Καιάδα.
Επίσης είναι γνωστό ότι η στάση τους αυτή επικρίθηκε από κάποιους (όχι κατ΄ανάγκην χρυσαυγίτες) με ανόητα σχόλια του στιλ «είναι ντροπή, δεν σεβάστηκαν τον χώρο...».
Γνωστή είναι και η αντίδραση των ελλήνων νεοναζί που απάντησαν προκλητικά ότι «οι δημοσιογράφοι θα παραμένουν ένα με την γη στο πέρασμα των χρυσαυγιτών, καθώς δεν διαθέτουμε τα… χαρτζιλίκια για να τους σηκώσουμε όρθιους».
Αυτό που όμως δεν γνωστοποιήθηκε είναι το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας χειροκρότησε τους δημοσιογράφους για την (οκλαδόν) στάση τους. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ώρα που πήγαινε στην αίθουσα συναντήσεων για να δει τον Φώτη Κουβέλη, γύρισε προς το μέρος των δημοσιογράφων σήκωσε τα χέρια και τους χειροκρότησε!
«Γιατί Πρόεδρε μας χειροκροτείτε;» ήταν το ερώτημα που..

Νέες βολές Τσίπρα εναντίον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης


Mε ένα ειρωνικό σχόλιο στο facebook απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλα όσα γράφονται και λέγονται στα ΜΜΕ σχετικά με την στάση που κρατάει για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας.
«Θα μπορούσε η εβδομάδα 6-13 Μαϊου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως εβδομάδα ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας...» έγραψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτιμά πως τα «συστημικά» ΜΜΕ επιχειρούν να εμφανίσουν ως  «καταστροφή της χώρας», την άρνησή του να συμπράξει σε κυβερνητικό σχήμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο Τσίπρας προεκλογικά, με μια έξυπνη και αρκούντως ειρωνική ανακοίνωση είχε αρνηθεί να εμφανισθεί προεκλογικά στο Mega τονίζοντας: «Στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, η αξιοπρέπεια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία από λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου».
Στα τέλη Απριλίου είχε καταγγείλει ξανά τα ΜΜΕ, από την Ξάνθη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν με νοιάζει τι λέτε για εμάς στα κανάλια σας. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δεν σας πιστεύει πλέον. Τον έχετε..

Μαζί με τους πολιτικούς απέτυχαν και οι δημοσιογράφοι


Τα Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται το μήνυμα των εκλογών. Μαζί με τα δύο κόμματα εξουσίας που καταψηφίστηκαν και τα άλλα που ενισχύθηκαν για όλους αντίδρασης ή πολιτικής εντιμότητας, αποδοκιμάστηκαν και τα media.
Τα Μέσα ενημέρωσης, επέλεξαν στην πλειονότητά τους, όχι απλώς να διαλέξουν το στρατόπεδο του Μνημονίου, αλλά παραβιάζοντας τις αρχές λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να αποκλείσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, οποιαδήποτε άλλη φωνή είχε την αντίθετη απόψη. Αντιθέτως επένδυσαν στα πρόσωπα εκείνα που καθημερινά προπαγάνδιζαν την καταστροφή της κοινωνίας, που μιλούσαν για προφητείες που διαψεύδονταν, την επόμενη μέρα.
Τώρα, τα Μέσα μετρούνε τις συνέπειες των επιλογών των ιδιοκτητών και των διευθυντών τους. Μαζί..

Άλλες έξι απολύσεις στη «Μακεδονία»


Νέες εκκαθαρίσεις δημοσιογράφων από τους υμνητές του μνημονίου Σουλοπούλου, Αλεξανδρίδη και Πυργιώτη

Δεν πρόλαβε να καταπέσει ο μετεκλογικός θόρυβος και τα «τοπικά» αφεντικά της «Μακεδονίας» προχώρησαν σε 6 νέες απολύσεις συντακτών εφαρμόζοντας κατά γράμμα το «μνημόνιο» απολύσεων και περικοπών που έχουν αποφασίσει και προβλέπει μείωση προσωπικού κατά 40% και μισθών κατά 30%.
Σήμερα το πρωί η διεύθυνση της εφημερίδας δηλαδή το μνημονιακό τρίδυμο Β. Σουλοπούλου (εκδότρια – δικηγόρος), Μ. Αλεξανδρίδης (διευθυντής εφημερίδας – μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ) και Μ. Πυργιώτη (σύμβουλος έκδοσης – γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής) προχώρησαν σε νέες «εκκαθαρίσεις» στην εφημερίδα, απολύοντας..

Αθλητικό φύλλο από τον Ελεύθερο Τύπο


 «Σύρριζα στον γκρεμό», «Σύριζα σε εκλογές υψηλού ρίσκου», «Δράμα»…
Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που επέλεξαν για τα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες, οι περισσότερες κινδυνολογώντας και κάποιες προσπαθώντας να αποτυπώσουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό. Πρώτη φορά όμως βλέπουμε σε ένα πολιτικό φύλλο, όπως είναι κατ΄εξοχήν ο Ελεύθερος Τύπος, να γίνεται πρωτοσέλιδο ένα (πράγματι σημαντικό) αθλητικό γεγονός, το οποίο σημειωτέον δεν αφορά τα χρώματα της Ελλάδας.
Φαίνεται πως στον Ελεύθερο Τύπο το βράδυ της Κυριακής τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας βρέθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με την επιλογή πρωτοσέλιδου και η ανατροπή που έκανε ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη τους έδωσε τη λύση.
Βέβαια ο πρωτοσέλιδος τίτλος «ΑΘΛΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ» μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει σε έναν σοβαρό (ακόμη και Ολυμπιακό) αναγνώστη. Το ίδιο και η απόπειρα συσχετισμών και συνειρμών με την κρίση στην Ελλάδα: «Πως μια ομάδα από τα πρόθυρα της διάλυσης έφτασε στην κορυφή με ήρωες τη νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται με το εθνικό αδιέξοδο».
Υ.Γ: Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο μπάσκετ έχει κατακτηθεί πολλές φορές και..

«15 σημειώσεις στο Πρόχειρο» για τις Εκλογές, για το Μνημόνιο και κυρίως για το Ευρώ


του Αλέκου Αλαβάνου

1. Εκτελεστικό απόσπασμα για τον δικομματισμό στις εκλογές υπήρξε η ίδια η Ευρωζώνη (δεν έχει δοθεί ακόμα η χαριστική βολή). Στις αρχές του χειμώνα, κάτω από τις πιέσεις των αγορών προς το ευρώ και τα ομόλογα ισχυρών πια χωρών του η Γερμανία αποφάσισε και επέβαλε την είσοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση της δεύτερης άγριας δανειακής σύμβασης. Ο για δύο χρόνια αντιμνημονιακός ιεροκήρυκας Σαμαράς μέσα σε μια νύκτα κατάντησε μνημονιακός ψάλτης. Η Ευρωζώνη έτσι ναρκοθέτησε το σύστημα του δικομματισμού που, και στην Ελλάδα, εξασφαλίζει την διαιώνιση και την αποσόβηση ακραίων κρίσεων για το σύστημα. Έκαψε την ευκαιρία για ένα δεξιό Ολάντ στη χώρα μας. Αν δεν είχε λειτουργήσει έτσι, το «μόνο νεκρός θα συνεργαστώ με τους μνημονιακούς» θα το είχε προεκλογικά πει, με τον Καμμένο υπασπιστή του, ο Σαμαράς, αυτοδύναμος πια πρωθυπουργός.
2. Ό,τι έκανε σταθερά μέχρι πριν κάποια χρόνια η αμερικάνικη πρεσβεία (που δεν αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί σύντομα), δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι δεκαπέντε τόσες πρεσβείες της Ευρωζώνης. Είτε, λοιπόν, η Ευρωζώνη αποδεικνύεται, μέσα στις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις της, ανίκανη να..

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ο Νίκος Χατζηνικολάου και οι 200 οπλοφόροι-ασφαλίτες του έλληνα Führer

«Θα φτιάξουμε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας από μέλη του κόμματός μας και από ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις για να διώξουμε τις συμμορίες κι όλους τους παράνομους ξένους, τους λαθρομετανάστες.
Θα ζητήσουμε άδεια οπλοφορίας και θα φτιάξουμε ένα σώμα από 200 ενόπλους να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών. Οι φίλοι σας οι μεγαλοεπιχειρηματίες, κύριε Χατζηνικολάου γιατί δηλαδή έχουν δέκα και δώδεκα οπλοφόρους; Γιατί κι ο δήμος της Αθήνας να μην έχει ένοπλους;(...)»
Αυτά έλεγε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος στον συνονόματό του Χατζηνικολάου στην εκπομπή Πρόσωπο με Πρόσωπο στο Alter, τον Σεπτέμβριο του 2010 σε μια συζήτηση που αφορούσε τις δημοτικές εκλογές.
Ο Μιχαλολιάκος, τότε, είχε ζητήσει με εξώδικό του από το κανάλι τηλεοπτικό χρόνο για να εκφράσει τις θέσεις του. Μάλιστα υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στον τηλεπαρουσιαστή και στον Führer των ελλήνων νεοναζί. Ο διάλογος στο τέλος αγριεύει με αποτέλεσμα ο Νίκος Χατζηνικολάου (και μπράβο του) να «αποχαιρετήσει» κακήν κακώς τον Μιχαλολιάκο.
Η αντιμετώπιση του δημοσιογράφου απέναντι στα λεγόμενα του αρχηγού των νεοναζί ήταν η δέουσα («Αφήστε αυτό τον τόνο, δεν είστε ο Φύρερ κύριε...») και πόρω απέχει από τη..

Πολιτικοί συντάκτες ή συντάκτες πολιτικοί;


Εβλεπα το πρωί τη συζήτηση στη ΝΕΤ με Βρούτση, Παυλόπουλο, Κουτρουμάνη, Μελέτη και λοιπούς πολιτικούς και πολιτικούς συντάκτες. Εκεί εκτός των άλλων κατάλαβα πόσο πολύ λείπει αυτή την περίοδο από την ενημέρωση του πολίτη η εφημερίδα Ελευθεροτυπία με τις αναλύσεις της, τις απόψεις της, την Γνώμη της...
Είδα τον Τάσο Παπά (της Ελευθεροτυπίας) και στενοχωρήθηκα. Κι αυτό διότι είναι από από τους λίγους δημοσιογράφους που μπορούν να αρθρώσουν ένα σωστό, σοβαρό λόγο, να κάνουν μια σοβαρή, λογική βρε αδερφέ, διαπίστωση. Και σε όποιο κανάλι και να τον καλούν, δεν αναλώνεται σε ερωτήσεις - διαπιστώσεις του στυλ «τι θα κάνουμε κύριε Βρούτση τώρα που έχουμε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το θέμα των Σκοπίων και την ονομασία τους»...
Ο Τάσος, ο Παπάς, βλέπεται δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος κανενός υπουργού, υφυπουργού, δημάρχου, αντιδημάρχου ούτε έχει..

Η συνέχεια επί της οθόνης...


Δεν ψηφίσαμε πρόεδρο της ΕΕ μία κυρία που αποκαλείται Μέρκελ και αποφασίζει ηγεμονικά για την τύχη των άλλων


Οι Γάλλοι σοσιαλιστές βάλουν κατά της γερμανίδας καγκελαρίου - «Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα και η κρίση διαδίδεται παντού στην Ευρώπη» 

«Δεν ψηφίσαμε πρόεδρο της ΕΕ μία κυρία που αποκαλείται Μέρκελ και η οποία αποφασίζει ηγεμονικά για την τύχη όλων των άλλων. Θα πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα, αυτό θα πούμε στην κυρία Μέρκελ». Οι γάλλοι σοσιαλιστές ξεσπαθώνουν κατά της Γερμανίας και δηλώνουν, μέσω του εκπροσώπου τους Μπενουά Αμόν, ότι στόχος τους είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
«Η Μέρκελ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της τις τύχες της Ευρώπης» δήλωσε ο Αμόν στο δίκτυο France 3 σχετικά με την πρόταση του Ολάντ για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου.
«Θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε αυτή τη συνθήκη για να υπάρξει αναγέννηση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης, καθώς η συνθήκη αυτή καθιερώνει τη λιτότητα και..