ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οι νέες απειλές Κουρή,ο καντινιέρης της Αυριανής και η ένσταση του Χατζηνικολάου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΤΟΥ ALTER

Η προσπάθεια του νέου Δ.Σ. του Alter να ανακτήσει τον "αέρα" του καναλιού με απειλές και "προειδοποιήσεις", έπεσε στο κενό μπροστά στην αποφασιστικότητα των απλήρωτων εργαζόμενων. Η πραξικοπηματική απόπειρα τρομοκράτησής τους ώστε να πάψει ο σταθμός να εκπέμπει τις κάρτες που ενημερώνουν τον κόσμο για τα όσα γίνονται σε βάρος τους και για τα τεκταινόμενα στον χώρο των ΜΜΕ, δεν πέρασε.
Η πρόθεση της νέας διοίκησης (σ.σ.: όλοι του περιβάλλοντος Κουρή, ακόμη κι ο... καντινιέρης της "Αυριανής"), βρήκε αντίθετο ακόμη και το Νίκο Χατζηνικολάου αν και πρόσφατα διαμήνυσε ότι "οι εργαζόμενοι δεν είναι δίκαιοι απέναντι στο Γιώργο Κουρή"! Ο ίδιος χαρακτήρισε ως κατακριτέα την απειλή προς τους εργαζόμενους εκ μέρους των μελών του Δ.Σ., μιλώντας τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη.

Νέες 48ωρες απεργίες σε Ελευθεροτυπία, Αυριανή, Επενδυτή

Σε νέες 48ωρες απεργίες προχωρούν τα σωματεία των εργαζόμενων την Πέμπτη και την Παρασκευή σε:
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εξαιτίας της παρατεταμένης ασυνέπειας, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας από τα μέσα του καλοκαιριού, ως προς την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων. (Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 18/1)
  • ΑΥΡΙΑΝΗ για την αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας, η οποία δεν τηρεί τις ΣΣΕ και αφήνει απλήρωτο το προσωπικό.
  • ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά, που επιδεικνύει η εργοδοσία της εφημερίδας, καθώς δεν έχει καταβάλει τις αποδοχές των εργαζομένων από το τέλος Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Κάντο όπως ο Ψυχάρης

Aνταπόκριση από το «γαλατικό χωριό» του Κέρδους

«Δεν ευκαιρώ, ίσως συναντηθούμε από Δευτέρα», ήταν η απάντηση της εργοδοσίας της οικονομικής εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ στην κρούση της ΕΣΗΕΑ για συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει προκύψει στην εφημερίδα μετά την… δεύτερη απόλυση του συναδέλφου Γ. Λεοντάρη (δύο φορές σε έναν μήνα από τον ίδιο εργοδότη συνιστά μάλλον παγκόσμιο ρεκόρ…)
Σημειωτέον ότι με το άκουσμα της ανακοίνωσης της απόλυσης Νο. 2 οι εργαζόμενοι στο ΚΕΡΔΟΣ, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, ζήτησαν την άμεση αντίδραση των σωματείων και από την περασμένη Πέμπτη 12/1 τελούν σε απεργία.
Από εκείνη την ημέρα ο διευθυντής της εφημερίδας Δ. Ευαγγελοδήμος καλεί τηλεφωνικά διάφορους εργαζομένους – που προφανώς κρίνει ότι ανήκουν στην χορεία των… προθύμων - με την παραίνεση να συσταθεί μία επιτροπή εργαζομένων που θα αναλάβει τον..

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ «Δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας»

Δημοσιεύουμε επιστολή δήλωση από εργαζόμενους στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» που αρνούνται τις περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας:

«Εμείς συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικοί των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» μετά την απόφαση της εργοδοσίας να εκκινήσει σε κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας τις διαδικασίες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και να εξαναγκάσει συναδέλφους μας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, δηλώνουμε:
Δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις εργασίας και δεν απεμπολούμε κανένα από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα απολέσουμε το 30% των αποδοχών μας. Τίποτα δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας όπως και ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα..

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Γάλλους συναδέλφους τους


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συμπαρίσταται στην κινητοποίηση του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT, που αύριο 18 Ιανουαρίου, διατρανώνει στο Παρίσι την αντίθεση των Γάλλων δημοσιογράφων στα μέτρα λιτότητας, τα οποία εξαγγέλθηκαν και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις δεκαετιών, πλήττοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και εισοδήματα, συντελώντας στην κοινωνική οπισθοδρόμηση των εργαζομένων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Γάλλους συναδέλφους και στέλνουν το ακόλουθο μήνυμα:..

Υπάλληλος της Τρόικα ο Κουτρουμάνης



«Εγώ με τον υπάλληλο της Τρόικα δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι. Θα είμαι απών στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου». Αυτό ξεκαθάρισε το μέλος του Π.Σ. του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ο πάλαι ποτέ συγκεντρωσιάρχης του Ανδρέα Παπανδρέου εννοούσε φυσικά τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη για τον οποίο -και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις- έχει προβεί σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς σχετικά με τη στάση του απέναντι στις επιταγές της τρόικα. «Σα δεν ντρέπεται λίγο... Αυτός που μας το έπαιζε εργατοπατέρας έχει γίνει τροϊκανότερος των τροϊκανών» μεταφέρουν τα λεγόμενά του σύντροφοι της Πρωτοβουλίας.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ συνεδριάζει σήμερα για εργασιακά θέματα...

Ο «πρωθυπουργός τνω εργοδοτών», ο Πρετεντέρης και τα δώρα της Τρόικας


Η Τρόικα όχι μόνο δεν ζήτησε περικοπή μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα με την υπογραφή του Μνημονίου το 2010, αλλά χαρακτήριζε το μέτρο αυτό αναποτελεσματικό για την ανταγωνιστικότητα, ενώ έλεγαν ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διεύρυνε την άνιση κατανομή του εισοδήματος. Τα συμπεράσματα της Κομισιόν σε έκθεσή της το 2010, έρχονται μάλιστα σε πλήρη αντίφαση με τη σημερινή συζήτηση που φέρεται να υποκινείται από την Τρόικα, αλλά ουσιαστικά προωθείται από τον «πρωθυπουργό των εργοδοτών» Λουκά Παπαδήμο, σχετικά με την ανάγκη μείωσης μισθών και κατάργησης των δώρων στον ιδιωτικό τομέα...

Προσφυγή στον ΟΜΕΔ για υπογραφή συλλογικής σύμβασης

«Σύμφωνο Ψυχάρη» στον ΔΟΛ και ατομικές συμβάσεις στο ΘΕΜΑ…

Συνεχείς συναντήσεις με εργαζομένους σε πολλές εφημερίδες είχε χθες αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων, με σημαντικότερες και πιο κρίσιμες αυτές σε «ΒΗΜΑ» και «Πρώτο Θέμα». Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης ανακοίνωσε ότι τα σωματεία θα προσφύγουν στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) με στόχο να πιέσει τους εκδότες να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας. Όπως ανέφερε η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 40 μέρες και έτσι ζήτησε από τους εργαζομένους να μην προχωρήσουν σε καμία συμφωνία με τις ιδιοκτησίες των Μέσων που εργάζονται, να μην υπογράψουν ατομικές ή άλλου είδους συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
-Στον ΔΟΛ αποφάσισαν να μην περιμένουν και ζητούν από την ΕΣΗΕΑ να υπογράψει για λογαριασμό τους το «Σύμφωνο Εργασίας» που έχει προτείνει στην ουσία ο Στ. Ψυχάρης. Σε περίπτωση που η ΕΣΗΕΑ αρνηθεί να..

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Τρόικα εκθέτει τον πρωθυπουργό των εργοδοτών στο θέμα των μισθών

«H Τρόικα παροτρύνει το διάλογο που γίνεται για τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει αποκλειστικά και μόνο η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει τεθεί από την Κομισιόν κανένα τέτοιο θέμα και δεν επιβάλλει κανένα τέτοιο μέτρο»! Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, εκθέτοντας τον ΔΟΛιο (σ.μ. τον προερχόμενο εκ του ΔΟΛ) κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή που έκανε ξανά κωλοτούμπα λέγοντας ότι το θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού είναι ενδεικτικό και πως βασικός παράγοντας για την κυβέρνηση θα είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Είναι φανερό ότι η κυβερνητική στροφή έγινε μετά τις καταγγελίες ότι ο Λουκάς Παπαδήμος προσπαθεί να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα των εργοδοτών γι αυτό και προωθεί μέτρα που προτείνουν και θέλουν να επιβάλουν αποκλειστικά οι επιχειρηματίες κι όχι οι δανειστές μας (και το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν παρεμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα).
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να..

Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας στον ΔΟΛ

Προς Σύμφωνο Ψυχάρη σε ΒΗΜΑ και ΝΕΑ...

Στο Βήμα έγινε και δεύτερη συνάντηση μελών της Επιτροπής με τη διοίκηση του ΔΟΛ (απουσίαζε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων Τ. Αναστασιάδης) κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι 4 της επιτροπής «διαπραγμάτευσης», αποσαφηνίσθηκαν τα εξής:
1. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης αποδέχεται να υπογράψει με τους εργαζόμενους του «Βήματος» «σύμφωνο εργασίας» στο οποίο θα περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλοι οι όροι της συμφωνίας.
2. Το «σύμφωνο εργασίας» που αποτελεί ένα είδος επιχειρησιακής σύμβασης στην περίπτωση που υπογραφεί από τα 3/5 των συντακτών εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι αποτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
3. Ανάλογο «σύμφωνο εργασίας» προετοιμάζουν και οι συντάκτες των «ΝΕΩΝ», ο εκπρόσωπος των οποίων διαβεβαίωσε μέλη της Επιτροπής ότι είναι διατεθειμένοι, πρώτον, το σύμφωνο να είναι κοινό με εκείνο του «Βήματος» και, δεύτερον, να το θέσουμε από κοινού στην ΕΣΗΕΑ και να την καλέσουμε να το υπογράψει με τον ΔΟΛ.
4. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι μπορούμε να πιέσουμε τη διοίκηση του ΔΟΛ, στην περίπτωση βεβαίως που υπάρξει τελικά συμφωνία, να πάρει πίσω την απόφασή της για μονομερή περικοπή του 20% των αποδοχών του μήνα Δεκεμβρίου και οι περικοπές να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο από κοινού με την υπογραφή του «συμφώνου εργασίας».
5. Κατόπιν όλων αυτών εκτιμούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη..

Κλίμα αυξανόμενης τρομοκρατίας στον ΔΟΛ

-Ιδιωτικό στρατό «στελεχών», ανθυποδεκανέων και λοιπών «σκυλιών» καταγγέλλει στην ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος του ΒΗΜΑΤΟΣ
- Ποιοι και γιατί τον προπηλάκισαν φωνάζοντάς του «άει στο διάολο κ...παιδο»

Κλίμα αυξανόμενης τρομοκρατίας στον ΔΟΛ καταγγέλλει με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος των συντακτών του Βήματος Τάσος Αναστασιάδης με αφορμή την «υποτιθέμενη διαπραγμάτευση» του Σταύρου Ψυχάρη με την «επιτροπή των 4». Επίσης κάνει λόγο για σχέδιο «συγκρότησης ενός ιδιωτικού στρατού "στελεχών", ανθυποδεκανέων και λοιπών "σκυλιών", που θα επιβάλλουν την "τάξη" σε μια εργασιακή διαδικασία αυξανόμενης εξαθλίωσης των εργαζομένων (όλων, ακόμα και των υποτιθέμενων "στελεχών" -με μειωνόμενα ψίχουλα)». «Στην αυξανόμενη ένταση, στην αυξανόμενη βία που όλα αυτά επιφέρουν», λέει χαρακτηριστικά ο Αναστασιάδης, «το σχέδιο της εργοδοσίας, όχι μόνο της δικής μου, μοιάζει να είναι, όχι η εκτόνωση, αλλά η κατασκευή ενός μηχανισμού σίγασης, πνιξίματος και στρατιωτικής συντριβής μας».
Ο Αναστασιάδης στην επιστολή του περιγράφει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον ΔΟΛ και ειδικά στο ΒΗΜΑ και καταγγέλλει (για όσους θέλουν να καταλάβουν) όλες τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και το παιχνίδι του Ψυχάρη όταν «κάρφωσε» τα διευθυντικά του στελέχη ότι αρνήθηκαν μείωση των αποδοχών τους και ζήτησαν «να απολυθούν οι τεμπέληδες». Εδώ υπάρχει αμφισβήτηση του καρφώματος Ψυχάρη καθώς πολλοί θεωρούν ότι «κάρφωσε» για... ξεκάρφωμα. Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι ότι ο συγγραφέας-διευθυντής του Βήματος Αντ. Καρακούσης στη συνέλευση της 10ης Ιανουαρίου την είχε..

Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι εφιαλτικό...

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Είναι πράγματι προκλητικό. Όσοι χρόνια τώρα (τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, κατασκευαστές, ξενοδόχοι) πλούτιζαν και θησαύριζαν την περίοδο της ανάπτυξης, την περίοδο της κρίσης ένα μόνο τους ενδιαφέρει. Πως θα διασώσουν την κερδοφορία τους.
Στο 1.000.000 οι πραγματικά άνεργοι, στο 25% μείωση του πραγματικού εισοδήματος. στο 7% προβλέπεται η ύφεση. Πολλές δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 67,5% και αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας. Και όλα αυτά με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Είναι σαφές πως επιδιώκουν να διαλύσουν κάθε έννοια αξιοπρεπούς εργασίας κι αμοιβών, αξιοποιώντας και τους ανέργους που αυτοί και οι πολιτικές τους δημιούργησαν. Οι μονομερείς μειώσεις μισθών και καταστρατηγήσεις ωραρίων σε μια σειρά εταιριών, η τρομοκράτηση των εργαζόμενων με την απειλή της απόλυσης πηγαίνουν χέρι χέρι με την ανεργία την ελαστική εργασία, την κατάργηση του βασικού μισθού την υποαπασχόληση, τις μαζικές απολύσεις, τα χιλιάδες λουκέτα.
Οι «αναγκαίες θυσίες» όμως που μας ζητάνε, τα νέα μέτρα, τα χαράτσια και η φορομπηχτική πολιτική που έρχονται απ’ το ΔΝΤ και την ΕΕ και που υλοποιεί με περίσσιο ζήλο η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δεν χωράνε σε νούμερα και στατιστικές. Είναι θυσίες απ’ την υγεία μας, απ’ την εκπαίδευση των παιδιών μας, απ’ τις κοινωνικές υπηρεσίες που..

Παρέμβαση στα θέατρα του Γιαννίκου


Εκτός από το "Alter", την Best End (Κόσμος του Επενδύτη, Δίφωνο, Tivo), την Modern Times, ραδιοσταθμούς κλπ ο Κώστας Γιαννίκος έχει στην κατοχή του και πολλά θέατρα στο κέντρο της Αθήνας που ανήκουν στην εταιρεία "Ελληνική Θεαμάτων". Σε 4 από αυτά (Μικρό & Μεγάλο Παλλάς, Αλίκη, Δημήτρης Χορν), έγινε το Σαββατο το βράδυ (14/1) μοίρασμα κειμένου από τη Συνέλευση Εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ. Το κείμενο εξηγούσε την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις Γιαννίκου και τόνιζε την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στις εστίες αγώνα που έχουν δημιουργηθεί εκεί. Το κείμενο που μοιράστηκε:

Ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη σε ηλεκτρονική εφημερίδα απεργών ΜΜΕ

«Οι Εργαζόμενοι του Επενδυτή» και οι παραινέσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Επανήλθαν δριμύτεροι το περασμένο Σάββατο με την ηλεκτρονική τους έκδοση «Εργαζόμενοι του Επενδυτή» οι απεργοί της Bestend του Κ. Γιαννίκου. Με τρία πρωτοσέλιδα- πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό- και μια συνέντευξη – έκπληξη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος δίνει συνέντευξη σε διαδικτυακή έκδοση αυτού του τύπου, δηλαδή σε ηλεκτρονική εφημερίδα απεργών ΜΜΕ, κι αυτό πιστώνεται και στους ίδιους αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που τολμά μια «αντισυμβατική» επικοινωνιακή κίνηση. Η συνέντευξη είναι φυσικά πολιτική, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται φυσικά και στις εξελίξεις στον Τύπο, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι του κλάδου που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σκηνικό κατάρρευσης στα ΜΜΕ και μια πρωτοφανή επίθεση από τους επιχειρηματίες τους μπορούν να νικήσουν αν κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Εργαζόμενοι του Επενδυτή»..