ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Βασανιστήρια και πρακτικές Αμπού Γκράιμπ από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ


Τι καταγγέλλουν στη βρετανική εφημερίδα μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος

Δεκαπέντε μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος, που συνελήφθησαν στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου μετά από συμπλοκή με χρυσαυγίτες, καταγγέλλουν στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ότι κατά τη διάρκεια κράτησης τους στη ΓΑΔΑ υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια. Μάλιστα, ο δικηγόρος τους κάνει λόγο για ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων με πρακτικές που θυμίζουν Αμπού Γκράιμπ.
Άλλοι 25 διαδηλωτές οι οποίοι συνελήφθησαν την επομένη, επειδή διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη των 15, κατήγγειλαν με τη σειρά τους ότι ξυλοκοπήθηκαν και εξαναγκάστηκαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματικους και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.
Οι συλληφθέντες δήλωσαν στον Guardian ότι ένας από τους αστυνομικούς τους χαστούκισε καιτους χτύπησε, ενώ οι υπόλοιποι αστυνομικοί τους έφτυναν. Κάποια από τα «όργανα της τάξεως»..
τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρες ενώ τους κράτησαν ξύπνιους ολόκληρη τη νύχτα «ρίχνοντας» στα μάτια τους φως με φακούς και λέιζερ καθώς και ότι τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους και απείλησαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους στη Χρυσή Αυγή!
Η μία από τις δύο γυναίκες που προσήχθησαν δήλωσε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με άθλια σεξουαλικά σχόλια και την τράβηξαν από τα μαλλιά όταν επιχείρησε να αποφύγει την κινηματογράφησή της. Τους αρνήθηκαν ακόμη το νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο επί 19 ώρες.
Ο Guardian αναφέρει ακόμη ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν από την εφημερίδα να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες τραυμάτων ενός νεαρού άνδρα, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται.
«Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε -μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών.
Ο Guardian αναφέρει ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ».